Historiek

Vooruitstrevende bedrijven zien in dat samenwerking in een moeilijke markt de kansen op overleving en groei verhoogt. Zo is in 2007 de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) ontstaan. Tijdens een lange autorit op bezoek bij een Duitse collega, dwars doorheen het goed gestructureerde Nederland, smeedden Philip Van​daele (De Witte Aluminiumconstructies) en Mark Vorsselmans (Vorsselmans Ramen-Gevels-Solar) de eerste plannen om een brancheorganisatie op te richten. Het model van VMRG (Vereniging van Metalen Ramen- en Gevelfabrikanten) bij onze noorderburen fungeerde als voorbeeld. 

Het doel is om kennis te delen en het kwaliteitsniveau op de markt te verhogen. Vakmanschap is eigen aan onze cultuur, maar het delen van kennis is eerder nieuw. Vanaf het begin heeft FAC zich toegelegd op technische opleidingen, met onder andere bouwfysica, statica en materialenleer als thema's. Enkele honderden cursisten hebben ondertussen succesvol deze opleidingen gevolgd, waaronder niet alleen medewerkers van constructeurs, maar ook van aannemers en architectenbureaus.

Kwaliteitshandboek

De volgende belangrijke stap werd gezet bij de ontwikkeling van de FAC Kwaliteitseisen en Adviezen, een bundeling van technische informatie, normen en voorschriften die zowel de raamconstructeur, als de architect, aannemer en bouwheer toelaat om afspraken met betrekking tot kwaliteit, onderhoud en garanties gezamenlijk vast te stellen. Het handboek is gratis digitaal te bekomen via het contactformulier. Leden en partners verspreiden het handboek, vooral aan architecten en bouwheren. 

Buitenlandse concurrentie

De jongste jaren wordt de Belgische markt overspoeld door goedkope buitenlandse constructeurs. Niet iedereen is hier gelukkig mee. Toch blijkt de drang naar snel geldgewin een onweerstaanbare factor in de beslissing van menig ondernemer. De Belgische ondernemer voelt zich hierin bovendien niet optimaal gesteund door de overheid. Een administratief kluwen van wetten en regels, samen met een loodzware kostenstructuur ten aanzien van arbeid, zorgen voor een moeilijk te overbruggen kloof met andere Europese landen. 
FAC streeft naar een correcte manier van zakendoen waarbij alle spelers aan dezelfde regels en voorwaarden moeten voldoen.
 

FAC-leden - FAC-Partners