Leerlingen Scheppersinstituut voorzien atelier van eigen gemaakte alu ramen

Het Schepperinstituut te Wetteren is één van de (weinige) technische scholen in Vlaanderen die een subafdeling aluminium binnen haar afdeling houtbewerking heeft. Als FAC-partner biedt het instituut ondersteuning aan onze opleidingsinitiatieven. Zo konden we in 2019, in samenwerking met de VDAB, een praktijkopleiding aluminium voor werkzoekenden organiseren in de ateliers van het instituut. Daarnaast kan de Federatie voor haar cursussen Geveltechnieken gebruik maken van de schoollokalen te Wetteren.

Maar over aluminium wordt in het Scheppersinstituut niet enkel les gegeven.
Een originele praktijktoepassing kwam er toen de directie vond dat de collega’s van de afdeling elektriciteit nieuw “bijzonder schrijnwerk” verdienden. De aluminiumafdeling nam deze uitdaging graag aan. De voorbereidingswerken werden uitgevoerd in het atelier met eigen leerlingen van 5de en 6de jaar houtbewerking bso. Door zelf aluminium ramen te fabriceren leerden de leerlingen de kneepjes van het vak.

De leerlingen van het 7de jaar houtbewerking bso kregen de mogelijkheid, om via werkplekleren en onder begeleiding van vakleerkrachten, de aluminium ramen te plaatsen. Bij een renovatie is dit een alles behalve gemakkelijke opdracht. Het glas werd geplaatst en de ramen vakkundig afgewerkt.

Wat het Scheppersinstituut typeert, is ook de goede samenwerking over alle afdelingen heen. Zo stonden de collega’s van de bouwafdeling klaar om de ramen af te werken met het nodige pleisterwerk en een winddicht geheel te creëren.

De leerkrachten - leerlingen van de afdeling elektriciteit zullen ongetwijfeld nog lang kunnen genieten van het harde werk van hun collega's van de aluminiumafdeling.