2019: FOCUS OP GERICHTE VORMING

In 2019 wil FAC zwaar inzetten op de vorming van talent in en voor de sector. We beogen hierbij een mix van doelgroepen, van ingenieurs, werfleiders en arbeiders in onze bedrijven tot leerlingen in het secundair onderwijs, en werkzoekenden. 

 

Bijna 50 cursisten leren bij over geveltechniek

Op 14 februari zijn we voor de zesde maal van start gegaan met onze basiscursus Geveltechniek die zich richt tot technische leidinggevenden en medewerkers, studiebureaus, architecten... De cursus van drie modules (Bouwfysica, Constructie en statica, Materiaal) leverde sinds zijn eerste editie in 2009 al 95 gediplomeerden af en heeft intussen een behoorlijke reputatie opgebouwd. Dat verklaart ongetwijfeld het steeds hogere aantal inschrijvingen, dit jaar tot 46 personen per module. Om niemand te ontgoochelen, besloten we de groep geïnteresseerden op te splitsen en de cursus nog op een tweede locatie te organiseren. Naast Syntra Bizz te Antwerpen verwelkomt het Scheppersinstituut te Wetteren nu ook een deel van onze cursisten in zijn lokalen. In december loopt de cursus ten einde. We kijken alvast uit naar de diploma-uitreiking, die zal plaatsvinden tijdens de Polyclose vakbeurs in januari 2020.

Klik hier voor meer info over de cursus. 

Meer ‘aluminium schrijnwerk’ in het secundair onderwijs !

Naast onze opleidingen voor ingenieurs en werfleiders onderneemt de federatie ook acties om het tekort aan gekwalificeerd personeel op de werkvloer aan te pakken.

Een eerste initiatief vertrekt vanuit de vaststelling dat het aantal afgestudeerden uit de secundaire studierichting ‘Schrijnwerk’ systematisch afneemt, en dat aluminium schrijnwerk in het beroeps- en technisch onderwijs, nauwelijks aan bod komt. Daarom heeft FAC contact opgenomen met het Vlaamse Kabinet van Onderwijs met als doel om het acute personeelstekort in onze sector onder de aandacht te brengen en ‘aluminium schrijnwerk’ een aantrekkelijke, volwaardige plaats in het leerplan van de ‘schrijnwerk’ studierichting te bezorgen.

Een cursus in samenwerking met de VDAB

Zoals aangekondigd door FAC-opleidingsverantwoordelijke Rita Sprangers tijdens de Partner Meeting afgelopen oktober, is FAC ook een samenwerking met de VDAB aangegaan. Het resultaat is een Praktijkcursus ‘Productie Aluminium Schrijnwerk’ voor werkzoekenden. De eerste editie richt zich tot werkzoekenden in Oost-Vlaanderen en zal eind april van start gaan in het Scheppersinstituut te Wetteren. De belangstelling voor de cursus is veelbelovend:  40 geïnteresseerden hebben zich aangeboden voor de infosessie. Zes cursisten zullen uiteindelijk kunnen deelnemen en gedurende vier weken theorielessen volgen, en daarnaast ook praktijkervaring opdoen tijdens stages in bedrijven van onze FAC-leden. We hopen alvast dat deze eerste ervaring mooie resultaten oplevert en de aanzet vormt voor bijkomende cursussen, ook in andere regio’s.

Permanent leren

Ten slotte heeft FAC een paar workshops met betrekking tot plaatsing van schrijnwerk op stapel staan. De eerste geplande workshop zal plaatsvinden op 4 juni bij Reynaers Aluminium te Duffel. Deelnemers zullen er tijdens praktische oefeningen kunnen bijleren over het afregelen van beslag en het opspannen van glas.

Over de andere workshops volgt later meer informatie.