Thema avond Innovatieve Gevels

Datum: 4 sep 2018 15:30:00

 

Diverse presentaties gaan van een toekomstgerichte visie naar concrete, toepasbare oplossingen:

Smart adaptive facades between predictive control and users interaction

Prof. Shady Attia, Sustainable architecture and building technology, Head of Sustainable Buildings Design Lab (SBD), Université Liège

Smart sensors with embedded microprocessors and wireless communication links have the potential to fundamentally change the way dynamic façade systems are monitored, controlled, and maintained. User interactions and experience must be coupled to the design and operation of adaptive facades. This presentation discusses the challenges and future directions of smart and dynamic facades based on learned lessons from real case studies.

 

De gevelbranche op weg naar een circulaire geveleconomie

Stingo Huurdeman, Projectcoördinator technologie, innovatie & ontwikkeling, VMRG

Door ontwikkelingen zoals BIM en sensoren, komt er steeds meer gestructureerde informatie over gebouwen beschikbaar. Facade Information System is hier een voorbeeld van. FIS maakt het mogelijk om een gevelelement, zoals een kozijn of een deur, gedurende de hele life cycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen.

Een andere doorbraak in de circulaire gevelbouw is dat het leasen van gevels sinds kort juridisch ook mogelijk is in Nederland, wat leidt tot nieuwe verdienmodellen. 

 

Innovatieve ontwikkelingen in gevelelementen

Maaike Berckmoes, Principal Façade Engineering, VK Engineering

De presentatie toont wat de toekomst in de geveltechnologie brengt: van free-form ontwerpen naar parametrische optimalisaties tot digital fabrication’, innovaties in (slimme) materialen, smart glazing en BIPV gelinkt aan building management. Recente ontwikkelingen kunnen nu reeds worden geïntegreerd om te komen tot een innovatieve gevel en worden geïllustreerd met iconische gevels van binnen- en buitenlandse projecten. 

 

Analyse van zonwerende maatregelen in EPB rekenmethodiek: resultaten studie

dr. ir. Wout Parys, zaakvoerder Bauphi

Oververhitting wordt een belangrijk aandachtspunt in laag energie gebouwen, veroorzaakt door gewijzigde bouwmethodes en een voortschrijdende klimaatverandering, die vooral voelbaar wordt in verstedelijkte gebieden. Een juiste evaluatie van zonwerende maatregelen in de EPB rekenmethodiek dringt zich dan ook op. In deze studie wordt een impact analyse gemaakt naar de waarden van de gebruiksfactoren voor mobiele zonwering in de EPB-rekenmethodiek en hun impact op het E-peil en het nieuw ingevoerde S-peil.  

 

Programma:

15u30-16u00: Verwelkoming met koffie, thee en koekjes

16u00-18u00: Presentaties en vragen

Inleiding door het FAC-bestuur
Presentaties

  • Prof. Shady Attia, Sustainable architecture and building technology;
  • Stingo Huurderman, VMRG;
  • Maaike Berckmoes, VK Engineering;
  • Wout Parys, Bauphi.

Panelgesprek met vragenronde
Slotwoord door een bestuurder van Verozo

18u00-20u00: Receptie met broodjes en mogelijkheid tot netwerken.

Samenwerking en sponsoring 

Dit event is een samenwerking van Verozo en FAC.

Dankzij de sponsoring van Harol kunnen wij gebruik maken van de locatie: Living Tomorrow in Vilvoorde. Harol is een partner van Verozo en van FAC.

Locatie 

Living Tomorrow, Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.

De deelnameprijs is:

  • € 65 voor FAC-leden, FAC-partners en Verozo-leden
  • € 95 voor niet-leden

Betaling na ontvangst van de factuur. Annulatie is niet mogelijk. Een vervangende deelnemer is toegestaan.

Overeenkomstig onze Privacyverklaring kan het zijn dat er foto's genomen worden gedurende activiteiten van FAC. Deze kunnen worden gebruikt als sfeerbeelden bij een beeldverslag op de website van FAC, in de FAC-nieuwsbrief of op sociale media (bv. LinkedIN).