Betere warmteregeling van het gebouw. 

Groene gevels dragen bij tot een betere thermische isolatie van de gebouwen tegen de warmte. Dankzij de planten beperkt men namelijk aanzienlijk:
  • de directe impact van de zonnestralen op de gevelmaterialen 
  • de temperatuurverschillen op de wanden zelf (tot 50%)

De betere isolatie van het gebouw zal eerder afhankelijk zijn van de totale beschaduwde oppervlakte dan van de dikte van de begroeiing.
De door de planten verschafte schaduw verhoogt de isolatie van het gebouw tegen de zomerse hitte, wat de installatie- en energiekosten van airconditioningsystemen beperkt. Een vermindering van 5,50°C van de buitentemperatuur van een gebouw, beperkt de energiefactuur voor airconditioning met 50 tot 70%.
In de winter laten de bladverliezende planten de muren de zonnestralen opvangen, terwijl de altijdgroene planten, wanneer ze op de gevel zelf groeien, een scherm vormen tegen koude luchtstromen en zodoende warmteverliezen beperken. (Bron: Dunnett & Kingsbury)


Lage uitvoeringskost


Het budget van een groene gevel is van veel factoren afhankelijk (toegankelijkheid, oppervlakte, specifieke uitvoeringsvereisten, draagsystemen voor de planten, plantensoorten enz.).

 

 BOSCO VERTICALE ZORGT VOOR GROENE JUNGLE IN MILAAN


 

 Milaan heeft er binnenkort een wel heel bijzonder landmark bij. In de Italiaanse modestad verrijzen binnenkort twee 'groene' torens, die door de architect werden gedoopt tot een verticaal bos.
Het Bosco Verticale, een ontwerp van Stefano Boeri, heeft als doel om van de betonnen jungle Milaan, dat momenteel een van de meest vervuilde steden ter wereld is, weer een groene jungle te maken. Omhuld met planten helpen de hoge torens om het evenwicht van het microklimaat te herstellen en stofdeeltjes te filteren.
Elk appartement in de woontorens krijgt een balkon beplant met bomen die reageren op het weer. In de zomer zorgen ze voor schaduw en filteren de luchtvervuilving, in de winter laten de kale bomen zonlicht door. De planten zorgen er ook voor dat het gebruikte water gefilterd wordt. Zonnepanelen zorgen ervoor dat het gebouw zelf in zijn energie kan voorzien.
Boeri, geboren en getogen in Milaan, heeft naast deze woontorens nog meer plannen om van het steeds groeiende Milaan terug een groene en leefbare stad te maken. In BioMilano stelt hij onder meer voor om rond de stad een groene gordel aan te leggen waar weer dieren kunnen leven.
Bron: De Standaard


Ga naar "The FACtory"