LVD: HIGHTECH VAN DE BOVENSTE PLANK

Samen met meer dan dertig FAC-leden en partners waren we op 10 mei op de afspraak voor een bezoek aan de LVD Group te Gullegem. Onder hen verwelkomden we Antoon en Xavier Decock van het aluminiumschrijnwerkbedrijf Antoon Decock, dat onlangs lid van FAC geworden is.

LVD is een naam die klinkt als een klok in het industriële Zuid-West-Vlaanderen. Jacques Lefebvre, Robert Dewulf en Marc Vanneste richtten het bedrijf op in 1952. Van een bescheiden fabrikant van dieptrekpersen en afkantpersen, groeide de nog steeds familiaal gerunde onderneming uit tot een technologische leider op het gebied van plaatbewerking. De groep telt vandaag meer dan 2.000 medewerkers en is actief in 45 landen met productievestigingen in België, de VS, Slovakije en China. Op de hoofdzetel te Gullegem, dat zich uitstrekt over een terrein van 40.000 m2, werken zo’n 450 werknemers, waaronder 40 op de engineeringafdeling.

LVD heeft een heel indrukwekkende productportfolio, zo bleek uit de inleidende presentatie: plooimachines, lasersnijsystemen, ponsmachines, afkantpersen, scharen en automatiseringssystemen, geïntegreerd met en ondersteund door de CADMAN® software suite. Tijdens de rondleiding in de werkplaatsen konden we het met eigen ogen ontdekken.  Ponsmachines tot 150 mm, die kleinere stukken ook tijdens het ponsen onmiddellijk kunnen plooien; plooimachines tot 3000 ton; afkantpersen met een adaptief hoekmeetsysteem; frames uit massief staal van 15 cm die door gigantische kettingen worden opgetild; semi-automatisatie die in Nederland en Duitsland blijkbaar sneller wordt ingevoerd dan in ons land.

Sinds enkele jaren organiseert LVD zijn productieproces volgens de World Class Manufacturing-principes en -normen. Hiermee streeft het bedrijf naar continue verbetering om zijn organisatie efficiënter te maken, flexibiliteit te behouden en aan de eisen van de klanten tegemoet te komen.

Omdat ze bij LVD alles zelf doen, hebben ze een ruime expertise opgebouwd op het vlak van hydraulica, sturing en software (CADMAN®). Daarnaast investeert het bedrijf voortdurend in innovatie en werkt het samen met onderzoekscentra zoals de KU Leuven en Howest.

Na ons bezoek aan de werkplaatsen konden we in het ultramoderne ‘Experience Center’ – met showroom en opleidingscentrum -   kennismaken met verkleinde versies van verschillende machines. De ontwikkeling voor de Japanse vliegtuigbouwer Kawasaki maakte indruk. Hierbij worden aluminium platen door middel van een record aantal persen in de juiste vorm geplooid. Aangezien variërende plaatdikte een moeilijkheid vormt bij plooiwerk, worden opzettelijk holtes weggefreesd om gewichtsbesparing te verkrijgen. De Japanners kozen voor LVD omdat het als enig bedrijf in staat was een dergelijke machine te ontwikkelen.

Als afsluiter van het bezoek, praatten de deelnemers, bij koffie en gebakjes, nog wat na over een opnieuw leerrijke ontdekking van een technologische wereldspeler uit ons land.