Thema-avond: 'Evoluties in zonwering'

19 april 2016 om 17u30 te Diest

Een 100-tal vaklui uit de bouwsector kwam dinsdag 19 april bijeen voor een thema-avond over zonwering, georganiseerd door FAC, in het bedrijfsgebouw van Harol.

De grote opkomst duidt op het belang van zonwering in nieuwe duurzame en gerenoveerde woningen en gebouwen. Zonwering met hoogrendement combineert zon- en daglichtregeling, een concept dat volgens Ann Van Eycken, Verozo (Belgische beroepsvereniging van buiten- & binnenzonwering en rolluiken), architecten en aannemers als standaard voor energieprestaties in hun bouwontwerp zouden moeten opnemen. 

Het is ook aangewezen om de plaats van zonwering en rolluiken nauwkeurig te bepalen om de beste resultaten te boeken. „Met dynamische zonwering verbruikt men minder energie en voorkomt men oververhitting“ stelde Jan Habex van Harol.

De keuze van beglazing leunt hier uiteraard ook bij aan.  Zo legde Paul Roman van Saint-Gobain uit hoe electrochroom glas het binnenkomen van licht en warmte dynamisch regelt volgens de weersomstandigheden.

Tot slot daagde Gunter Lories van Skygge het publiek uit met de bewering dat zonwering nutteloos is als die niet automatisch reageert op alle externe factoren zoals onder andere zon, wind, temperatuur én daarbij is ingesteld op de bestemming van het gebouw.

De avond werd afgerond met een bijzonder geanimeerd debat over de voor- en nadelen van ‘klassieke’ zonweringsoplossingen versus electrochroom glas.

 

Dit was het programma:

17u30: Ontvangst met broodjes
 

18u00: Verwelkoming door het FAC-bestuur
 

18u10: 'Een nieuwe visie op zonwering: Zon- en daglichtregeling als essentieel concept binnen de energieprestaties van gebouwen', door Ann Van Eycken, Verozo

Zonwering is veel meer dan alleen maar een onderdeel. Een zonwerende oplossing met hoog rendement is een concept dat zon- en daglichtregeling combineert. Architecten en aannemers zouden het standaard in het ontwerp van een woning/gebouw moeten opnemen voor zowel nieuwe duurzame gebouwen als gerenoveerde gebouwen.

18u30: 'De plaats van zonwering en rolluiken in de bouw: troeven en uitdagingen voor de sector', door Jan Habex, Harol  

“Hoe kan ik besparen op mijn energieverbruik?”,  het is een veelgestelde vraag onder (ver)bouwers. Met dynamische zonwering verbruikt men niet alleen minder energie, tegelijkertijd voorkomt men ook oververhitting van de steeds beter geïsoleerde gebouwen. Deze belangrijke troeven gaan gepaard met tal van uitdagingen, zowel op vlak van plaatsing, integratie in de bouwschil, productkennis als EPB-regelgeving. 

18u50: 'Electrochroom glas: dynamisch en energievriendelijk glas met controle op toetreding van zon, licht en verblinding', door Paul Roman, Saint-Gobain

Kunt u zich een beglazing voorstellen, die in functie van de weersomstandigheden wijzigt en zich aanpast door meer of minder licht- en zontoetreding. Het zou een oplossing zijn voor:  “nu wil ik graag meer gebruik maken van gratis zonnewarmte” of “nu wil ik zo weinig mogelijk warmte van buiten binnen in de woning”. 

19u10: 'Zonwering is nutteloos...', door Gunter Lories, Skygge

Zonwering lijkt de ideale oplossing om oververhitting tegen te gaan in de huidige energiezuinige / passieve gebouwen. Toch is zonwering compleet nutteloos, tenzij deze automatisch reageert op alle externe factoren (zon, wind, temperatuur, ...) én afgestemd is op de bestemming van het gebouw. Gunter Lories geeft inspiratie over hoe zonwering een esthetische én energiezuinige meerwaarde kan zijn voor elk gebouw.

19u30: Vragen en debat
 

19u40: Afsluitende drink en netwerkmoment

De receptie en broodjes worden aangeboden door Harol.