Bedrijfsbezoek Sobinco te Zulte

Met zo'n 60 FAC-leden en -partners kregen we een rondleiding in de verschillende productie-afdelingen van Sobinco. Dankzij de uitstekende gidsen en de hulp van headsets konden we de verschillende stappen van het productieproces volgen. 

Een presentatie door Guy Haerens illustreerde de geschiedenis en de huidige productie van Sobinco: opgericht in 1961, momenteel 375 werknemers in Zulte en een omzet van meer dan 60 miljoen euro. Samen met de andere internationale vestigingen heeft Sobinco een wereldwijde afzetmarkt, tot in China toe!

Ook bij de rondleiding in productie kregen we indrukwekkende cijfers te verwerken: het is duidelijk dat naast het technische kwaliteitsaspect, ook de logistiek belangrijk is voor het goede verloop. In de afdeling decolletage bijvoorbeeld (het verspanend bewerken van kleine onderdelen zoals vijsjes, moertjes, wieltjes…) produceert men zo’n 550 verschillende stukken, goed voor een gemiddelde van 50 000 stuks per dag!

Mooi om te zien was de testafdeling, waar robots mensen imiteren. Het gaat vooral om cyclische en sterkteproeven op ramen en deuren. 

In de buurt van de matrijzenmakerij zagen we een 3D-printer aan het werk. 

Verderop, in de glijslijpafdeling, zagen we cuberdon-vormige slijpsteentjes die in een trommel hoogfrequent ronddraaien om gespoten en gezaagde onderdelen te ontbramen. 

Het was heel interessant om te zien hoeveel erbij komt kijken om de verschillende types hang- en sluitwerk te produceren. Opvallend ook hoeveel vrouwen er werken, ongeveer de helft van het personeel in productie zijn dames. 

Na de rondleiding werden we opnieuw in de refter onthaald met broodjes en iets te drinken. Dank aan de medewerkers van Sobinco en de familie Van Parys voor deze mooie ontvangst!

 

Sobinco is toonaangevend producent in hang- en sluitwerk voor aluminium ramen, deuren en schuifdeuren. Alle productieprocessen, van grondstof tot afgewerkt product, worden binnen het bedrijf uitgevoerd. Tijdens de rondleiding kregen we een zicht op de verschillende productie-afdelingen zoals de matrijzenmakerij, de testafdeling, de persafdeling, de kunststofspuiterij, de lakkerij, het magazijn, enzomeer.
 
 

Het programma zag er als volgt uit:

  • 14u00: Ontvangst van de deelnemers
  • 14u30: Verwelkoming door FAC-bestuur en presentatie van Sobinco
  • 15u00: Rondleiding in de verschillende afdelingen van de productie
  • 16u30: Netwerkmoment