Bedrijfsbezoek aan Imec, i.v.m. PV-ontwikkelingen (19/5/17)

Imec is een referentie in de ontwikkeling van photovoltaïsche substraten die steeds efficiënter, dunner en goedkoper worden. We combineren een presentatie over Photovoltaïsche ontwikkelingen met een bezoek aan een meetlabo.

Enkele sfeerbeelden:

 

Presentatie: Massa-maatwerk, de sleutel tot BIPV (Building Integrated PV)

door Bart Onsia, Innovation Program Manager bij Imec.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de energieconsumptie in de EU en voor een derde van de broeikasgassen. Ter plaatse energie produceren is een manier om deze emissies te reduceren.

Eén van de meest aantrekkelijke opties is photovoltaïsche energie. De vraag is: hoe kunnen we zonnecellen massaal toepassen in een context van groeiende urbanisatie en steeds compactere gebouwen? Zonnepanelen op het dak volstaan niet. Ook in andere elementen van de gebouwschil zal het genereren van zonne-energie nodig zijn: gevels, ramen, zonweringslamellen, enz.

Deze elementen bepalen de identiteit en het karakter van een gebouw, daarom zal een "one size fits all" aanpak niet aanslaan. In deze omstandigheden moeten PV-elementen naadloos aansluiten en esthetisch geïntegreerd zijn in de gebouwschil met afmetingen, uitzicht en tranparantie op maat, zonder compromissen naar elektrische performantie en duurzaamheid. Het tegengestelde van standaard PV-panelen!

Hoe fabriceren zonder de voordelen van schaalgrootte en gestandardiseerde productie te verliezen? We hebben productietechnologieën nodig die ontwerpflexibiliteit toelaten.

Technologieën die massa-maatwerk toelaten. Dergelijke technologieën komen aan bod in deze presentatie.

Bedrijfsbezoek

Op wandelafstand van de Imec-tower (+/- 15 min) bevindt zich het Vliet-gebouw. Dit is een labo voor bouwtechniek waar PV-toepassingen op verschillende gevelmaterialen en onder verschillende condities uitgebreid getest en gemonitord worden. 

We begeven ons ook naar het dak van de Imec tower, waar hun eigen PV-installatie staat en waar we tevens kunnen genieten van het uitzicht over Leuven.

Tijdens het netwerkmoment achteraf, zal er nog de mogelijkheid zijn om in kleine groepen de cleanroom te bezoeken. Dit staat niet in rechtstreeks verband met onze sector, maar het is wel een afdeling die Imec typeert. 

Het programma zag er als volgt uit: 

14u00: Verwelkoming te Imec

14u30: Introductie door het FAC-bestuur

14u40: Presentatie van Imec, technische en architecturale mogelijkheden met PV-modules, ontwikkelingen bij Imec

15u20: Bezoek aan het Vliet-gebouw en de PV-installatie van Imec op het dak van de Imec-tower

16u20: Afsluitende receptie en networking, mogelijkheid tot bezoek aan de cleanroom (in kleine groepen)

17u30: Einde