Luxemburg: een architecturaal 'groot' land

Een veelzijdig programma, droog weer en een goede sfeer. Kortom, ook dit jaar waren alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagde FAC-uitstap.

Een verslag met foto's:

Op 24 en 25 augustus gaven 34 leden en partners van onze Federatie present voor een nieuwe FAC-uitstap naar Luxemburg. De deelnemers kregen een gevarieerd programma aangeboden dat niet enkel in het teken van aluminium stond. Zo waren er bezoeken gepland aan glasproducent Guardian Glass, het Belval conversieproject in Esch-sur-Alzette, de ‘Cloche d’Or’ werf in Luxemburg stad en gevelarchitectuurspecialist Kyotec. Na de succesvolle uitstappen naar Parijs en Rotterdam in 2016 en 2017 waren de verwachtingen hooggespannen; en die werden meer dan ingelost.

Hoogtechnologisch glas van Guardian Glass

Stijn Everaert (Regional Commercial Manager) en Arielle Antoine (Architectural Sales Manager) waren onze gastheer en gastvrouw bij de Luxemburgse vestiging van het Amerikaanse Guardian Glass, één van de grootste glasproducenten ter wereld. Na het welkomstontbijt en uitgebreide veiligheidsinstructies ("Moeten we straks nog een bediendencontract tekenen?")  gaven zij ons deskundige uitleg over de mogelijkheden van Guardian Glass, dat dankzij de productie van energiezuinig, laag gecoat glas en de permanente ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde glasproducten en -oplossingen, een antwoord biedt op de meest complexe architecturale en esthetische uitdagingen van architecten en ontwerpers. 

We sloten ons bezoek af met een boeiende rondleiding in de coating-afdeling. 

Belval, een sterk staaltje van stadsvernieuwing

Het volgende onderdeel van ons programma bracht ons naarde Belvalsite in Esch-sur-Alzette, die beschouwd wordt als één van de meest ambitieuze lopende urbanisatieprojecten in Europa. Hier stond begin 20ste eeuw een staalfabriek. Minder dan 100 jaar later, in 1997, werd de laatste hoogoven stilgelegd.

In 2000 besloten de Luxemburgse overheid en ArcelorMittal om op het verlaten industrieterrein van 120 hectare een moderne stadswijk te bouwen met een bloeiende mix van wonen, werk, industrie, handel, academisch onderzoek, onderwijs en cultuur.  De ‘Cité des Sciences’ (Stad van de Wetenschap) neemt een belangrijke plaats in op de Belval site en omvat een twintigtal nieuwe gebouwen, die naast de hoofdzetel en meerdere faculteiten van de Universiteit van Luxemburg ook onderzoekscentra en een centrum voor startende ondernemingen huisvesten. 

Het ‘Maison du Livre’ is een ware architecturale blikvanger in de ‘Cité des Sciences’. Het gebouw dat onderdak biedt aan de nieuwe universiteitsbibliotheek, is ondergebracht in de voormalige maalderij van de staalfabriek, waarvan het volume en de vroegere binnenstaalconstructies werden behouden. Anton Tapper, Façade Consultant, gaf ons tekst en uitleg over de indrukwekkendegevelconstructie, met name overde gezeefdrukte patronen op het glas die verwijzen naar graniet, de constructie in composietmateriaal, de verlijming en de totstandkoming.

De Belval site is een waar paradijs voor architectuurfans dat diverse ontwerpen, materialen, kleure, oude en nieuwe elementen samenbrengt, en van het bezoek een bijzonder fotogeniek gebeuren maakt. 

'Cloche d'Or', de stad van morgen

Sommigen dachten na Belval het hoogtepunt van onze reis achter de rug te hebben. Maar niets was minder waar. De ontdekking van de nieuwe ‘Cloche d’Or’wijk, een ander groot ontwikkelingsproject, was al even indrukwekkend.  Dit project, dat kadert in de zuidelijkeuitbreiding van de stad Luxemburg,omvat eveneens alle aspecten van de moderne stad -  wonen, werken, consumeren, ontspannen- en geeft absolute prioriteit aan  duurzame ontwikkeling en de levenskwaliteit vande gemeenschap. De opening van het grootschaligewinkelcentrum, dat met een oppervlakte van 75.000m2onderdak zal bieden aan 130 winkels, is voorzien voor de lente van 2019. Tijdens ons werfbezoek konden we de opvallende, golvende glazenkoepels van dichtbij- zowel aan de binnen- als aan de buitenkant– bewonderen; een waar architecturaal hoogstandje!

 

Netwerken om te leren (en zich te amuseren)

Onze uitstap was voor de deelnemers uiteraard een uitstekende gelegenheid om beter kennis te maken en ervaringen uit te wisselen, en daar werd op de bus, op het terras in Belval (waar we slechts tijd kregen voor 1 pintje...) en tijdens de architecturale namiddagwandeling in Kirchberg gretig gebruik van gemaakt.  Ook gedurende het diner in het Sofitel hotel, Le Grand Ducal, werd nagepraat over de indrukken van de goed gevulde eerste dag en werden praktische vragen of problemen inzake de sector besproken.  

Kyotec geeft R&D een boost

Na het ontbijt werden we de volgende dag verwacht voor een bezoek aan het nieuwe labo van de Kyotec groep, die gespecialiseerd is in het ontwerp, de levering en de installatie van hoogwaardige gordijngevels, voornamelijk voor niet-residentiële gebouwen. Kyotec werkt samen met de grootste namen van het hedendaagse design en realiseert hoogtechnologische projecten over de ganse wereld. 

Chief Technical Officer Frank Van Geertruyen stelde de activiteiten van het nieuwe labo voor en gaf uitleg bij de proeven inzake windbelasting, dynamische testen, trekbanken, testen van beslag, enz. Hij kondigde tevens de uitbreiding met een akoestisch lab aan.

Met het bezoek aan Kyotec werd de FAC-uitstap naar Luxemburg afgerond, en vertrokken alle deelnemers tevreden naar huis. Met de belofte om er volgend jaar opnieuw bij te zijn voor een boeiende architecturale ervaring. Benieuwd waar de reis dan naartoe zal gaan!